Welke tennis snaar is geschikt voor mij?

Naast je tennis racket is de snaar in je racket het belangrijkste deel van je tennisuitrusting. Het zijn de snaren die bij elke slag contact maken met de bal. Het is belangrijk om de juiste snaar te kiezen die het beste bij jou en bij jouw spel past. Maar hoe bepaal je welke snaar geschikt is voor jou? Om daar een goed antwoord op te geven, vind je hier een overzicht van de zaken waar je op moet letten bij het kiezen van de juiste snaar die geschikt is voor jouw situatie. Daarnaast geven we een aantal populaire suggesties van snaren die het overwegen waard zijn.

Materialen

Tennis snaren kan je onderverdelen in 3 categorieën.

  1. Natural Gut of Darmsnaren
  2. Multifilament of Synthetic Gut
  3. Monofilament of Polyester

Natural Gut

De oudste soort snaar die bestaat is de natural gut snaar, oftewel de darmsnaar. Het is een natuurproduct en wordt gemaakt van koeiendarm. Natural gut snaren staan bekend om hun exceptionele speeleigenschappen. De profs spelen bijna allemaal met natural gut snaren. 

Dit type snaar is bij uitstek geschikt voor spelers die op zoek zijn naar veel gevoel. Natural gut is zeer elastisch en geeft daarmee een zacht gevoel tijdens de slag. Daarnaast blijft de snaar goed op spanning over langere termijn. Ook geeft een natural gut snaar relatief meer power. Nadeel van Natural Gut is de hogere prijs en dat het onderhevig is aan weersomstandigheden. De snaar kan wat minder goed tegen regen en wisselende temperaturen. Vaak zijn ze de Natural Gut snaren voorzien van een coating wat de negatieve effecten van het weer moet tegengaan.

Multifilament

Een goed alternatief voor Natural Gut zijn de Multifilament snaren ofwel Synthetic Gut. Zoals de naam al doet vermoeden heeft men de Natural Gut snaren proberen na te bootsen door middel van vele synthetische nylon dragen omgeven door een vaste schil. De multifilament snaren benadert de Natural Gut qua spel comfort voor een veel lagere prijs. Vergeleken met een Natural Gut snaar is een Multifilament iets minder duurzaam en behoudt het minder goed zijn spanning.

Monofilament

Daar waar een Multifilament uit meerdere ‘draden’ bestaat, heeft een monofilament maar 1 vaste kern, vaak gemaakt van polyester. Dit maakt de snaar minder elastisch dan een Natural Gut of een Multifilament. Daarmee geeft de snaar minder gevoel en power, maar meer controle. Qua duurzaamheid gaat de monofilament veel langer mee dan dan andere 2 soorten. Echter neemt de spanning ook sneller af. De monofilament is te krijgen als een volledig ronde snaar maar ook in gehoekte varianten wat het eenvoudiger maakt om met meer spin te genereren .

Hybrid

Tegenwoordig is het ook populair om verschillende type snaren met elkaar te combineren. Dit wordt ook wel Hybrid genoemd. Dit kan in elke combinatie toegepast worden. Bijvoorbeeld met een Monofilament als lengtesnaar en een Multifilament als breedtesnaar. Daarmee kan het beste van beide snaren combineren in je racket.

Speeleigenschappen

Elk type snaar heeft zijn eigen speeleigenschappen.

Ben je op zoek naar meer power, dan kan je het beste kiezen voor een Natural Gut of een Multifilament snaar. Deze snaren zijn elastischer en geeft daardoor meer power waardoor je zelf minder hard hoeft te slaan. Ben je iemand die nog niet zelf veel snelheid kan genereren, dan is dit vaak een betere optie. De elasticiteit zorgt er ook voor dat de snaar wat meer vergevingsgezind is, vooral bij ballen die je net niet in het midden van het blad raakt. 

Ben je op zoek naar comfort, dan is een Natural Gut of Multifilament geschikt. Het vergevende karakter van de snaar geeft meer comfort dan een monofilament snaar. Als je gevoelig bent voor een tennis elleboog of andere arm of schouder blessures, dan kan je het beste kiezen voor een soepele snaar.

Ben je op zoek naar meer controle, dan kan je het beste kiezen voor een Monofilament. Deze snaar is stugger en geeft minder power waardoor je meer controle over de bal hebt. Als je wel de techniek hebt om zelf snelheid te genereren, dan kan een monofilament snaar je extra controle geven de bal binnen de lijnen te houden.

Ben je op zoek naar meer spin, dan kan een gehoekte monofilament snaar uitkomst bieden. Doordat de snaar meerdere scherpe hoeken heeft, kan de snaar de bal ‘vastpakken’ waardoor je meer spin kan genereren.

Voor alle snaren geldt daarnaast dat een dikkere snaar meer controle geeft en een dunnere snaar meer power. Ook kan je door middel van de spanning die je kiest variëren. Een hogere spanning geeft meer controle en een lagere spanning meer power.

Prijs

Er is veel verschil in prijs van de verschillende soorten snaren. De prijs kan varieren van een paar euro set tot bijna 50 euro per set. Voor elk budget is er wel een snaar te vinden, waarbij Natural Gut duurder is, omdat het nou eenmaal een natuurproduct is. Gevolgd door de Multifilament en de Monofilament is vaak het goedkoopst per set. Al kunnen per soort snaar de kosten flink uiteen lopen. Duurder is niet per definitie beter, dat zal voor iedere speler anders zijn.

Populaire snaren

Tot slot geven we een aantal suggesties waarvan wij denken dat ze het overwegen waard zijn bij de keuze van een nieuwe snaar. Hierbij kijken we vooral naar een goed prijs-kwaliteit verhouding.

Voor een Natural Gut snaar heb je eigenlijk de keuze uit 2 goede opties: Babolat VS Touch (Shop hier) of Luxilon Natural Gut (Shop hier).

Als Multifilament snaar zou je bijvoorbeeld kunnen kiezen voor een Wilson NXT Soft (Shop hier), Babolat Xcel (Shop hier), Head Velocity MLT (Shop hier), Technifibre X-One BiPhase (Shop hier) of Prince Synthetic Gut (Shop hier).

Enkele populaire opties voor een Monofilament snaar zijn Solinco Confidential (Shop hier), Solinco Hyper-G (Shop hier), Babolat RPM Blast (Shop hier), Luxilon ALU Power (Shop hier) of MSV Focux-Hex (Shop hier).

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *